maanantai 2. elokuuta 2010

UB:sta etelään osa 2/2

Vaakakalliot
Auringonlaskun aikoihin saavuttiin ovelille kivimuodostelmille. Kuin jättiläinen olis kasannu vaakatasossa päällekkäin kiviä ja kallioita. Ne oli punertavia jo itsessään ja auringonlasku toimi vielä katalysaattorina moiseen. Pysähdyttiin. Siellä oli keskellä vanhan buddhalaistemppelin rauniot kommunismin ajoilta, jolloin kaikki uskonnollinen toiminta piti harjoittaa loukoissa ja vaikeapääsyisissä piilopaikoissa ettei neukut särje paikkoja. Siellä oli tuoreita uhrilahjoja; värikkäitä huiveja, rahaa, rusinoita, karkkeja. Kiipeiltiin korkeilla kallioilla.

Guest house by teltta
Vähän matkan päässä kalliopaikasta vedetiin ekaan guest houseen. Siellä asusteli keskellä steppä perhe joka piti neljää jurttaa majoituskäytössä kulkijoille ja asu ite viidennessä. WC:nä kuoppa maassa, päällä pari lautaa ja ympärillä metrin korkunen U:n mallinen seinärakennelma ilman kattoa. Perheellä oli kaks hevosta, kolme kamelia ja koira, sekä kiinalainen motskari ja aurinkopaneeli jolla ne sai sähköä päivällä omaan telttaansa. Loput niitten eläimistä oli kuollu viime talvena, niinkun aika monilla muillakin Mongoliassa.

Viime talvi oli kova. Moni joutu muuttamaan kyliin, ja sellanen muutos on yleensä aika perseestä. Kodittomuutta, työttömyyttä, kylmää, kitumista, kuolemaa. Näillä guest housen porukoilla oli asiat aika hyvin, pystyivät jatkamaan nomadic elämäänsä omillaan. Ja mikä hienoa, he tekivät sen itse bisneksellään eivätkä tipeillä tai tukieuroilla tms. He olivat yhä riippumattomia ja itsenäisiä.

Pimeetä, kylmää & hiljaista
Muutaman kilsan reviirit näillä ihmisillä täällä näyttäis olevan. Kyliä ei oo ihan lähellä joten yön pimeys on varsin syvä. Tähdenlennot tuo mongolialaisten mukaan huonoa onnea ja jos niitä näkee pitäis syljeskellä. Jos uskoisin samoin, olisin joutunu syljeskelemään suupielet räässä.

Sen verran tuli kylmä auringon laskettua et nyt sai pistää päälle kaikki fleecet ja tuulenpitävät kamppeet. Iltapalaks vedettiin paikallista ruokaa joka koostuu tasan seuraavista kolmesta ingredientistä: nuudelia, riisiä, lihaa. Ei kasviksia. Tuulessa muutaman päivän kuivatettu liha toimii hyvin nälkää vastaan, sen vannon.

Yks asia mikä hämmästyttää on yön äänet. Niiden täydellinen puute siis. On vain silence of the lambs.