lauantai 17. heinäkuuta 2010

Moskovan valot

...1. paiva moskovassa jatkuu:

Kylille
Passi tuli takas ja paastiin lahteen hostellilta. Otettiin tavotteeksi etsia lauantai-iltapaivan ruuhkan keskelta jotain Moskovan turistikohteista, joita on joskus nahty historiantunnilla.

Metro loyty hostellin vieresta. Alas ja opettelemaan kayttoa. Oikea kaista, kohti jotain kohdetta. Helkkarin kuuseen. Takasin ja uus yritys. Vihree linja ja nyt onnisti. Taas vahan harha-ajelua kunnes loyty logiikka. Metroasemakartassa luki sana Lenin, josta paateltiin etta Leninin mausoleumi taytyy olla sen tietamilla, ja punanen tori varmaan jossain lahistolla. Sinne siis.

Nahtavyyksia
Noustiin ylos ja loyty joku korkee rakennus. Ajattelin etta tuolla se Leninin muumio sit potkottelee. Ihmetytti et kylla kai se oli matalampi rakennus mutta tossa kylla lukee lenin. No perskele, sehan olikin joku kirjasto. Aikansa harhailtuaan ja turisteilta kyseltyaan et missa on Kreml paadyttiin punaseinaisen ison talon viereen ja ajattelin et nyt ollaan sit punasella torilla, mut jotenkin tamakin on kylla outo. En tunnistanu koko paikkaa. Mietin et sekotin tan varmaan Taivaallisen Rauhan Aukioon tai ehka tama on sit Talvipalatsi tai jotain.

Sit sielta taustalta naky ekaa kertaa jotain tuttua. Sipulikattoinen kupolikirkko. Siis se piparkakkutalo joka on aina Moskovan uutisissa taustalla. Hahhaa, loydettiin sentas ees joku oikea turistikohde taalta. Kaveltiin sinne ja kappas, siella se oli se oikea punanen torikin. En tiia mika se toinen punanen rakennus oli mika aluks loydettiin. Sit kun mentiin viela eteen pain niin sielta keskella punasta toriahan se tietysti se Lenininkin mausoleumi oli, just niin pienena kun olin muistellukin. Nyt oli kaikki Moskovan turistikohteet saatu kaivettua esiin, eli varsin kulttuurisesti ja maantieteellisesti sivistavaa on ollu.

...1. paiva moskovassa jatkuu...